Huizen

Een prachtige vaar/zeiltocht naar het in oude stijl uitgebouwde vissersdorp Huizen

Huizen-rondvaart en dagtocht

Huizen

Een museumbezoek met heerlijke zeiltocht en rondleiding op de botterwerf van Huizen, aansluitend naar de kalkovens.

Ontvangst in het sfeervol ingerichte Museum Spakenburg, rondleiding met gids en vervolgens een prachtige zeiltocht met de BU 210 naar het aantrekkelijke doel voor deze geweldige zeiltocht: het Gooise vissersdorp Huizen.
De oude haven van Huizen is recent prachtig uitgebouwd met karakteristieke huisjes in oude stijl. Er is weer een in werking zijnde, geheel gerestaureerde botterwerf. Er zijn mooie terrassen aan het water en dan staan langs de haven nog de prachtig in ere herstelde Kalkovens.
Van 1918 tot 1989 werd het gezicht van de Gooise havenplaats Huizen bepaald door vier kalkovens. De oorspronkelijke functie van deze Kalkovens was het verbranden van schelpen uit “de zee” tot ongebluste kalk. Het kalkbranden behoort tot de oudste industrie van Huizen. Tot de jaren zeventig werden deze ovens actief gebruikt voor het branden van schelpkalk, maar daarna is deze industrie beëindigd en werd het complex in 1989 afgebroken. In 1997 is dit culturele erfgoed in ere hersteld. Steen voor steen zijn de Kalkovens weer opgebouwd op het landhoofd van de oude Huizer haven, waarbij de oorspronkelijke inrichting zoveel mogelijk is behouden. Het interieur heeft duidelijke verwijzingen naar de boeiende industriële historie van het gebouw. Het is nu in gebruik als restaurant.

Programma

10:30u Ontvangst in het museum met koffie/thee en Spakenburgse koek.
Een korte instructie over de gebruiken aan boord en noodzakelijke informatie.
11:00u Inschepen en Trossen los: we verlaten de gezellige haven van Spakenburg en hijsen de zeilen, koers Huizen. Tijdens de zeil-vaartocht kunt u de schippers alles vragen en geven ze u uitleg over het zeilen/varen met een botter. Als u wilt, kunt u actief meezeilen.
12:00u Eventueel: Botterlunch aan boord: broodje ham en kaas en krentenbol met koffie, thee, melk en fruit.
13:00u Aanmeren in Huizen
13:15u Wandeling langs de haven en de Botterwerf, eventueel een terrasje pikken,
15:00u Trossen los: we zetten koers naar Spakenburg
   
17.00u Aankomst in de thuishaven Spakenburg
   
   
   

Aan boord is catering is mogelijk mits dat vooraf wordt besproken. Ook kunt u zelf voor catering zorgen.